Hjem    /   Skriverier    /   7 prinsipper knyttet til digital universell utforming

7 prinsipper knyttet til digital universell utforming

Forfatter av artikler: Guro Soelberg Martinsen

tirsdag, 8. juni, 21

Hva må dere huske på når dere skal optimalisere deres digitale plattformer for universell utforming? Her er syv prinsipper vi følger når vi designer for Universell Utforming.

uutilsynet.no kan du for øvrig lese mer om regelverket som gjelder fra 1.januar 2021.

Universell utforming er Rettferdig.

Vi skal uten å adskille eller stigmatisere brukere gi samme bruksmåter.
Bestemmelser for personvern sikkerhet bør være like tilgjengelig for alle brukere. Som et eksempel må vi ta hensyn til at 8 prosent av alle menn er fargeblinde. da må vi unngå å blande farger som hemmer brukeren i å det kodet innholdet. se illustrasjon

Universell utforming er Fleksibel.

Vi må kunne tilpasse designet for et bredt spekter av individuelle preferanser og evner. Et eksempel er å tilpasse video og lyd til brukerens tempo, samt ha muligheten til å endre på tekststørrelser og muligheten til å benytte seg av tastaturet for navigering.

Universell utforming er Enkel og intuitiv.

Fra et visuelt design perspektiv liker vi ofte å si at less is more.
Med andre ord gjør det enkelt og fjern all unødvendig informasjon. Progressiv avsløring er en interaksjons teknikk som fremhever den informasjonen brukeren ønsker på et gitt tidspunkt. Da reduserer vi mengden informasjon brukeren må ta til seg. Hvilket gjør det mindre slitsomt å navigere og å ta til seg informasjon.

Universell utforming er god design.

Må fremheve viktig informasjon til brukeren og avhengig av omgivelser eller brukerens sensorisk evner. Som et eksempel anbefaler vi at alle videoer tekstes.

Universell utforming gir rom for brukerfeil.

Forsikre deg om at brukeren er sikker på hva vedkommende skal skrive i et for ekempel et kontaktskjema. Gi tydelig beskjed når brukeren gjør en feil og legge til rette for alternativer.

UU for Uanstrengende.

Designet skal ikke være vanskelig å bruke og brukeren skal slippe og gjenta den samme informasjonen flere ganger. Det er også viktig at elementer som starter automatisk kan skjules eller stoppes etter brukerens behov.

Universell utforming optimaliserer på størrelse og luft.

En responsiv nettside skal kunne fungere like godt på en stasjonær pc som på mobil. I et mobil-tilpasset format må knapper være plassert med en slik avstand at man ikke risikerer å trykke feil.

Molte hjelper deg med Universell Utforming.

Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat. Vår design-, web- og kommunikasjonseksperter hjelper dere med utviklingen av en mer inkluderende plattform. Vi gjennomfører en audit av nettsiden deres, produserer en avviksanalyse, rådgir og implementerer optimale UU-løsninger.

Fyll ut skjemaet under, så svarer vi tilbake så snart som mulig.

Bel du nysgjerrig på mer, så les gjerne om våre fagområder her.

    Gi nytt liv til årsrapporten?

    Slapp av, vi hjelper deg med rå visuell historiefortelling!

    Prosjekter

    Alle våre kundene våre er unike med egne mål og utfordringer. Her kan du se noen av prosjektene vi jobber med.